"Het lasersnijden van kunststoffen biedt nieuwe mogelijkheden en is prijstechnisch interessant"
Wiljan Bekker
Werkvoorbereider, Waterflex BV

Lasersnijden

Als aanvulling op het watersnijden hebben wij nu ook de mogelijkheid om dunnere kunststoffen te lasersnijden. De verbruikskosten van de machine liggen veel lager dan die van een watersnijmachine en hierdoor kunnen afhankelijk van het te snijden type materiaal de productie kosten omlaag gebracht worden. Daarnaast zien we dat op gebiedt van kwaliteit en afwerking een hoger niveau bereikt wordt.

Lasersnijden altijd de beste oplossing?

Nee dit is zeker niet het geval, het is namelijk zo dat niet alle kunststoffen zich mooi laten lasersnijden of zelfs gevaarlijk zijn om te lasersnijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan PVC, hier komen gevaarlijke gassen vrij tijdens het snijden en is dus absoluut niet geschikt. Naast het type materiaal speelt ook de dikte een rol in de keuze tussen lasersnijden en watersnijden. Allereerst heeft de laser zijn beperkingen in maximale dikte, daarnaast heeft onze watersnijmachine 4 koppen en kan het ondanks het hogere tarief toch interessanter zijn om te watersnijden. Indien u bij ons kunststof onderdelen opvraagt zullen wij altijd deze afwegingen voor u meenemen in de calculatie.

Lasergraveren (raster/vector)

 

Bij lasergraveren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door de laserstraal die, afhankelijk van de blootstellingstijd, de kleur verandert en een contrast maakt, of het materiaal verdampt of verbrandt. De lasergravure die zo wordt gemaakt is permanent en slijtvast.

Raster graveren is het standaardproces voor lasergraveren. Hier wordt de afbeelding, die is samengesteld uit pixels, regel voor regel, punt voor punt gegraveerd.

Bij vector graveren daarentegen bestaat de afbeelding uit krommen en lijnen die  “vector per vector” door de laser worden gevolgd en tegelijkertijd worden gegraveerd.

Voor toepassingen met grote vlakken, zoals opgevulde letters, afbeeldingen, stempels of hout graveren, is raster graveren de beste methode. Als echter alleen dunne lijnen moeten worden gegraveerd, heeft vector graveren een voordeel en is het vaak ook sneller.

Deze 2 varianten zijn ook te combineren, waardoor een vector buitencontour  met een rastergravering opgevuld wordt.

Voordelen

  • Hoge snijsnelheid
  • Hoge vormvrijheid (complexe vormen zijn geen enkel probleem)
  • Zeer weinig materiaal verlies (producten kunnen in sommige gevallen zelfs tegen elkaar genest worden.
  • Hoge precisie door laserstraal van ø0.1mm dik
  • Scherpe binnenhoeken zonder radius
  • meestal geen nabewerking nodig

Materialen geschikt :

Kunststoffen:

 PMMA

✓ HDPE

✓ HMPE500/1000

✓ POM

✓ PETG

 PETP

✓ PA

✓ PP

✓ PS

✓ PUR

✓ ABS

✓ PEEK

 PC

 

Andere materialen:

PE SSCHUIMPLAAT

RUBBER

HOUT

KURK

PAPIER

STOFFEN

LEER

 

Alleen graveren:

DIVERSE METALEN

GLAS

STEEN

Materialen ongeschikt X :

 

PVC

X PF (HAWA en HAPA)

X PVDF

X Koolstofvezels (carbon)

X Polyvinylbutyral (PVB)

X Berylliumoxide

X en materialen die halogenen (fluor, chloor, broom, jodium en astaat), epoxy of fenolhars bevatten.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?